Fasáda

19.03.2013 10:09

Rád bych se vyjádřil ( a potažmo i možná něčím pomohl) k projektu rekonstrukce ZŠ Klimkovice. Do zmíněné školy jsem 9 let chodil a byly to léta, na které vzpomínám rád (není to zase tak dávno J). Proto bych se rád zapojil alespoň s názorem nad její budoucností, která se díky rekonstrukci zase o něco prodlouží.  Budova školy se bude měnit a to nejen po technické, ekonomické, ekologické stránce ale i po stránce vzhledu a to je téma, ke kterému bych snad mohl něco říct.

 

Živím se jako interiérový designér, ale také navrhuji fasády rodinných domů. Jde spíše o návrhy vzhledu, členění a výběru barev. Na technické parametry  jsou odborníci jiní.

 

Zpátky ke škole. Nynější vzhled budovy v šedém bryzolitu už opravdu potřebuje změnu, ale pozor - ne za cenu totálního kontrastu – předtím to bylo celé šedé, tak to uděláme celé pěkně barevné.

 

Narážím zde na prezentované varianty barevného řešení, které jsem si prohlédl na webu rekonstrukce-zsklimkovice.webnode.cz. Přesněji na variantu 1. Škola je instituce barevná, se spoustou odstínů a její budova by tuto energii měla předávat do okolí, ale čeho je moc toho je moc. Architektura samotné školy není šťastná, je to skrumáž krabic různých velikostí a členění. Přehnaná pestrost jí ještě více rozbíjí. Nesourodost, rozbitost, chaos, otázky kolem nadčasovosti a okoukatelnosti. Tak na mě varianta 1. působí. Nechci tímto nijak snižovat váhu práce firmy, která to zpracovala. Přitom je v ní ale zakletá pěkná myšlenka, která se pod tíhou ostatních barev ztratila. Nevím, jestli to je záměr nebo náhoda (Osobně se snažím, aby barevné členění mělo myšlenku a návaznost na architekturu.) Při pohledu na bílou fasádu vstupní budovy (obrázek na úvodní stránce webu o rekonstrukci), kdy jsou jen mezi okny různé barvy to mi připomíná pastelky – to je dobré. Stačilo, aby i zbývající budovy tento motiv opakovaly. 

 

Mnohem pozitivněji hodnotím Variantu 2. Vystihuje to, co jsem psal výše – raději sjednotit než rozbít. Jednotná barevnost budov ve dvou odstínech jedné barvy a výrazný motiv modré v okolí oken. Tam je to jednoznačné a bez zbytečných otázek – modrá patří oknům. Teda  krom komínu, ten bych osobně dal do světlé žluté, aby tak nevynikal.  Jinak toto je dle mého správná cesta.

MgA. Jaromír Materna 

loknok design

email: jaro.mat@seznam.cz
web: www.loknok.cz